KAJ JE Psihoterapija?

Predstavljajte si, da nosite težak nahrbtnik, poln skrbi, bremen in zmedenih čustev. Psihoterapija je, kot da bi na poti ob sebi imeli podpornega vodnika, ki vam pomaga razpakirati ta nahrbtnik. Skozi pogovore in usmerjene vaje raziskujete, kaj je v njem, od kod je prišlo in se naučite bolj zdravih načinov za obvladovanje te vsebine. Ne gre za to, da bi dobili hitre rešitve ali da bi vam nekdo govoril, kaj morate storiti. Gre za sodelovalno potovanje samoodkrivanja, kjer pridobite orodja za obvladovanje življenjskih izzivov, izboljšanje razpoloženja in iskanje večjega miru v sebi. Psihoterapija ni namenjena le ljudem z diagnosticiranimi duševnimi motnjami; od te podporne raziskovalne poti lahko ima koristi vsakdo, ki si prizadeva za osebno rast ali se spopada z vzponi in padci v življenju.

Bolj specifično, psihoterapija temelji na vzpostavljanju sodelovalnega odnosa med terapevtom in klientom, ki omogoča, da klient lažje prepozna in izrazi svoje notranje doživljanje. Pri tem lahko terapevt klientu pomaga z vodenimi vajami ali nalogami, lahko pa se le odziva v pogovoru ali klienta preprosto posluša. Psihoterapevtski odnos služi tudi preizkušanju novih vzorcev vedenja, ki jih klient želi oblikovati in kot varno okolje v katerem se lahko začnejo spremembe, ki so sicer strašljive in lahko vzbujajo tesnobo, sram in druga neprijetna čustva. S pomočjo terapevtskega dela lahko klient tako doseže večjo čustveno stabilnost, notranji mir in zadovoljstvo v življenju.

backpack, bag, woman-1836594.jpg

Različni psihoterapevtski pristopi

Obstaja množica psihoterapevtskih pristopov, vsak izmed njih pa nekoliko drugače pristopi k procesu psihoterapije. Med najpogostejšimi pristopi so kognitivno-vedenjska terapija, psihoanaliza, humanistična terapija, družinska terapija in sistemska terapija. Pristopi se razlikujejo glede na tehnike, ki jih uporabljajo, trajanje psihoterapije in metode dela. Ne glede na to, so enako učinkoviti in imajo podoben končni cilj, pomembno je le, da izberemo tistega, ki nam ustreza in kjer čutimo, da nam omogoča delo na sebi.

Integrativna psihoterapija

Delam po principih integrativne psihoterapije, ki združuje metode drugih (prej naštetih) pristopov kot so kognitivno-vedenjska terapija, humanistična psihoterapija, gestalt terapija, transakcijska analiza in druge usmeritve. Poudarja pomembnost celostnega pristopa pri delu z ljudmi. Zaradi širine tehnik in razumevanja kompleksnosti človeka skozi miselno, telesno, vedenjsko, socialno in duhovno dimenzijo nudi celostni pristop in upošteva edinstvenost vsakega posameznika.

Integrativna psihoterapija je relacijska, kar pomeni, da v ospredje predstavlja  medosebne odnose in odnos med terapevtom in klientom, ki je ključen za proces spremembe. 

Več o integrativni psihoterapiji si lahko prebereš tukaj -> Integrativna psihoterapija

 

Izvajam individualne psihoterapije. Obravnava lahko traja od nekaj srečanj do več let, odvisno od težav, ki jih oseba ima, in ciljev, ki jih želi doseči. Srečanja so praviloma enkrat tedensko in trajajo 50 minut.

Nenazadnje pa želim še poudariti, da je pomembno, da vsaka oseba najde pravi pristop in pravega psihoterapevta za svoje potrebe. Če potrebuješ pomoč pri tej odločitvi (naj si bom ta terapevt jaz, ali ne), mi lahko pišeš TUKAJ.

 

“Največja zgodba, ki jo bomo kdaj povedali je tista, ki jo živimo”

– Brene Brown –